Gebelik birçok anatomik ve fizyolojik değişimin meydana geldiği bir dönemdir. Bunun yanısıra sosyal ve psikolojik değişimlerde gebenin fiziksel uygunluğunu etkileyen faktörlerdendir. Bu nedenle bu değişikliklere daha rahat uyum sağlamak, gebelikte görülen problemleri en aza indirmek için gebelerin fiziksel aktivite düzeyinin arttırılması ve egzersiz yapması oldukça faydalıdır.
Yapılan araştırmalar göz önünde bulundurulduğunda ;
-Fiziksel ve kardiyorespiratuar uygunluğun korunması
-Pre-eklampsi, diyabet gibi gebelikle ilişkili komplikasyonların azaltılması
-Kilo kontrolünün sağlanması
-Vücut farkındalığı, postür, koordinasyon ve dengenin iyileştirilmesi
-Dolaşım ve sindirim işlevlerinin düzenlenmesi
-Doğum sırasındaki problemlerin en aza indirgenmesi
-Doğum sürecinin kısaltılması
-Sosyal etkileşimin sağlanmasıyla sosyal ve psikolojik açıdan iyilik halinin arttırılması
-Doğum sonrası iyileşmenin hızlandırılması şeklinde özetlenebilir.
BİZ FİZYOFORM AİLESİ OLARAK NELER YAPIYORUZ ?
DEĞERLENDİRME
Egzersiz programına başlamadan önce detaylı bir değerlendirme ve hikaye alımı bizler için önem arzetmektedir.
Gebenin fiziksel özellikleri, jinekolojik bilgileri (doğum sayısı, doğum zamanı vb.), bel ağrısı, inkontinans ve variköz ven gibi problemler var ise; bunlara yönelik egzersizler de programa dahil edilmektedir.
POSTÜR ANALİZİ VE EĞİTİMİ
Vücuttaki pek çok değişiklik ile birlikte anne adayının ağırlık merkezinde de yer değişikliği olur. Bu durumda da anne adayının bel bölgesindeki lordozun (kavisin) artması, karın kaslarının zayıflaması, bel ağrısı ve buna bağlı oluşabilecek birçok problemin önlenmesi için postür analizi ile birlikte postür eğitimi yapılmaktadır.
AEROBİK EGZERSİZLER
Kardiyovasküler uygunluğun korunması kronik hastalıkların önlenmesi ve aşırı kilo alımının engellenmesi için aerobik egzersizler de programın içinde yer almaktadır.
KUVVETLENDİRME EGZERSİZLERİ
Aerobik egzersizlere ek olarak kas uygunluğunu arttıran kuvvetlendirme eğitimi gebelikte rutin egzersiz programının bir parçası olabilmektedir. Çalışmalar orta şiddetteki yapılan egzersizlerin güvenilir olduğunu bebeğin kalp hızını minimal derecede etkileyerek uyanıklık düzeyini arttırdığı gözlemlenmiştir. Core ve pelvik taban kaslarının kaslarının kuvvetlendirilmesi de doğumu kolaylaştırmasının yanısıra kas iskelet sistemi problemlerinin önüne geçtiği de yapılan çalışmalarda bildirilmiştir. Bu sebeplerden ötürü egzersiz programına kuvvetlendirme eğitimleri de dahil edilmektedir.
KLİNİK PİLATES
Son yıllarda pilates biz fizyoterapistlerin rehabilitasyon ve egzersiz programları içinde yer almaktadır. Bunun sebebi ise; mevcut egzersizlere daha fazla hazırlayıcı egzersizleri ve modifikasyonları ekleyerek nötral spinal pozisyonun devam ettirilmesini ve egzersizlerin güvenilirliğini artmasını sağlamaktadır. Gebelikte de diğer egzersiz eğitimlerinden farklı olarak abdominal ve sırt kaslarının kuvvetlenmesi ve derin postüral kaslar hedeflenir. Ayrıca ; diyaframın çalışmasıyla core stabilizasyonu geliştirilir, vücudu dengeleyip düzgün postüral dizilimi kazandırır.
GERME VE ESNEKLİK EGZERSİZLERİ
Bu egzersizlerde ki temel amaç ise normal eklem hareket açıklığını arttırmaktır. Bununla birlikte diğer faydaları kas gerginliklerinin azaltılması, gevşemenin artması, koordinasyon, düzgün ve kolay kas kontraksiyonunun sağlanması, kas ağrılarının azaltılması olarak sıralanır.
Kaynakça :
– Cruz-Ferreira A, Fernandes J, Laranjo L, Bernardo LM, Silva A. A systematic review of the effects of Pilates method of exercise in healthy people. (2011)
– Caroline A Smith, Kate M Levett, Carmel T Collins, Mike Armour, Hannah G Dahlen, Machiko Suganuma Relaxation techniques for pain management in labour (2011)
– Prather H, Hunt D. benefits of exercise during pregnany. PM &R hte journel of injury (2012)
– Nascimento SL, Surita FG Physical exercise during pregnancy : a sistemic review. (2012)